پشت طعم لذیذ جوجه زغالی، استفاده از یک زغال با کیفیت و مرغوب نهفته داشته است است، به عبارت دیگر، پخته شدن یکنواخت جوجه زغالی به وسیله آتش زغال با کیفیت و مرغوب عاملی مهم در مطلوب و دل انگیز شدن طعم کباب است. معمولاً طعم لذیذ جوجه زغالی حاصل رعایت چند نکته است که از آن جمله می توان به خواباندن یا استراحت دادن قطعات مرغ در مواد طعم دهنده برای تردی و خوشمزه شدن گوشت جوجه، استفاده از افزودنی ها و ادویه جات متنوع برای افزایش طعم و نوع زغالی ریخته شده در منقل برای پخته شدن کباب جوجه اشاره کرد.
جوجه زغالی چیست و چگونه پخته می شود؟
سوال پیش میایید که چه چه چیزی پشت طعم لذیذ جوجه زغالی است ؟جوجه زغالی یا جوجه کباب زغالی نوعی کباب است که با حرارت دادن قطعات مرغ تازه و طعم داده شده بر روی آتش درست میشود.
همانطور که از نام این نوع غذا مشخص است برای پخت آن از آتش زغال استفاده می شود که خط تولید زغال فشرده خوبی داشته. معمولاً برای پخت جوجه زغالی، ابتدا مرغ را به قطعات مشخص و مناسب برای کباب بر روی آتش تقسیم می کنند سپس با استفاده از طعم دهنده هایی مانند پیاز، آب لیمو، زعفران، ادویه جات و ماست، قطعات گوشت مرغ را آماده پخت می نمایند.
لازم به ذکر است که استفاده از اینگونه طعم دهنده ها باعث ترد و مزه دار شدن گوشت مرغ می شود. پس از آنکه مرغ در یک فاصله زمانی مشخص درون مخلوط طعم دهنده قرار داده شد از طعم دهنده خارج شده و به سیخ کشیده می شود، سپس سیخ های آماده شده برای کباب و پخته شدن بر روی آتش زغال قرار داده می شود.
هرچه آتش زغال از حرارت یکنواخت و شعله مناسب تری برخوردار باشد قطعات مرغ به سیخ کشیده شده با سرعت و کیفیت بهترین طبخ می شود.
مراحل آماده سازی و تهیه جوجه ذغالی
برای آماده سازی و تهیه جوجه زغالی باید مراحلی طی شود تا ترد و مزه دار شدن گوشت مرغ، انجام شده و جوجه زغالی آماده برای پخت بر روی آتش زغال گردد.
به این معنا که برای تهیه یک غذای جوجه زغالی با کیفیت باید ابتدا یک مرغ مناسب تهیه گردد. سپس مرغ تهیه شده پس از پاکسازی و تمیز شدند به قطعات مناسب برای پخت جوجه زغالی تقسیم شود.
در ادامه تکه های مرغ خرد شده باید برای طعم دار شدن در مخلوطی از پیاز خلالی، آب لیمو، نمک، زعفران، فلفل سیاه، ماست چکیده و سایر ادویه جات دلخواه برای مزه دار شدن قرار گیرد تا طعم و عطر آن دوچندان شود.
برای آنکه مخلوط مزه دهنده مرغ بهتر در بافت گوشت اثر کند بهتر است قطعات مرغ برای زمان مشخصی درون مخلوط مزه دار قرار گرفته و به مدت دو ساعت در یخچال بماند تا طعم مواد مورد استفاده در مخلوط مورد نظر به خورد بافت گوشت رفته و گوشت را ترد و خوشمزه نماید.
در ادامه پس از طی شدن فاصله زمانی دو ساعته، قطعات مرغ از مخلوط طعم دهنده خارج شده و برای پخت شدن و کباب به سیخ کشیده می شود.
برای بالا رفتن کیفیت پخت، جوجه زغالی بهتر است از زغال های با کیفیت که پس از شعله ور شدن حرارتی یکنواخت دارند استفاده شود تا مزه و کیفیت جوجه در هنگام پخت حفظ شود.
در ادامه سیخ های جوجه بر روی منقل زغال شعله ور قرار داده شده سپس از بادبزن دستی یا برقی برای کم و زیاد کردن شعله آتش استفاده می گردد.
هرچه زغال استفاده شده برای پخت جوجه از حرارت یکنواخت و شعله مناسب تری برخوردار باشد جوجه با مزه و کیفیت بهتری آماده می گردد.
بنابراین نوع زغال و چگونگی آماده کردن آن برای پخت جوجه از نکاتی است که رعایت آن می تواند باعث افزایش مزه و طعم جوجه زغالی شود.
برای افزایش طعم و مزه جوجه کباب چه باید کرد؟
هرچند افزایش طعم و مزه جوجه زغالی در گرو فرآوری و نحوه مزه دار کردن آن است اما کیفیت پخت آن نیز می تواند در طعم جوجه بسیار تاثیرگذار باشد.
بنابراین برای خوش طعم و مزه کردن جوجه کباب می توان از ترفندهایی مثل اضافه کردن کره آب شده و زعفران به قطعات کباب در حین پخت، اضافه کردن آب پیاز یا آب لیمو بر روی قطعات جوجه برای جلوگیری از خشک شدن آن، اختصاص زمان بیشتری برای پخت بافت داخلی جوجه بر روی آتش یکنواخت و ملایم به خصوص اگر همراه آن استخوان باشد، اضافه کردن فلفل سیاه، زنجبیل و فلفل قرمز برای افراد تند پسند استفاده کرد.
تاثیر زغال در کیفیت پخت جوجه زغالی
تاثیر زغال در کیفیت پخت جوجه زغالی یک امر پذیرفته شده و انکارناپذیر است. به عبارت دیگر کیفیت زغال تاثیر مستقیمی در کیفیت پخت جوجه زغالی دارد.
چون استفاده از زغال با کیفیت باعث ایجاد حرارت یکنواخت و پایدار در منقل یا ظرف محل پخت شده و این حرارت یکنواخت و پایدار باعث پخت شدن کامل و یکنواخت جوجه می شود. لازم به ذکر است که استفاده از زغال با کیفیت دود کمتری ایجاد کرده و تاثیری بر روی مزه جوجه ندارد.
از جمله مزایای استفاده از زغال با کیفیت و تاثیر آن در پخت جوجه زغالی می توان به مواردی مانند حرارت یکنواخت، پخت کامل، افزایش طعم و عطر جوجه، دود کمتر و نامطبوع نشدن طعم جوجه در اثر حرارت تند یا سوختگی بافت کباب اشاره کرد.
در انتخاب زغال برای پخت جوجه ذغالی باید به چه نکاتی توجه شود؟
هرچند برای پخت جوجه زغالی می توان از هر نوع زغال با هر کیفیتی استفاده کرد اما هرچه کیفیت زغال استفاده شده برای پخت جوجه زغالی بهتر باشد طعم و عطر جوجه زغالی دوچندان شده و مصرف کننده با لذت بیشتری جوجه زغالی آماده شده را تناول می کند.
از جمله نکاتی که در انتخاب زغال برای پخت جوجه زغالی باید مورد توجه قرار گیرد می توان به مواردی مانند استفاده از زغال های طبیعی و بدون بو و دود، روشن شدن زغال به صورت یکنواخت و دیده شدن خاکستر سفید بر روی آنها در هنگام شعله ور شدن، استفاده از زغال هایی با اندازه یکنواخت و متناسب برای یکنواخت شدن پخت جوجه و غیر اشاره کرد.
لازم به ذکر است که برای پخت جوجه زغالی بهتر است از زغال های فشرده و زغال نارگیل استفاده شود چون به دلیل شعله یکنواخت و کیفیت حرارت مناسب، کباب زودتر آماده شده و کمتر در معرض دود و شعله آتش قرار می گیرد که این امر از دود زدگی یا سوختگی کباب جلوگیری می کند.
سخن پایانی
چه چیز پشت طعم لذیذ جوجه ذغالی است شاید سوالی باشد که ذهن افراد علاقمند به جوجه ذغالی را به خود مشغول کند.
در پاسخ به این سوال باید گفت که جوجه زغالی همانطور که از نامش پیداست به جوجه یا گوشت مرغی گفته می شود که به وسیله زغال با حرارت یکنواخت پخته گردد.
به عبارت دیگر تفاوت جوجه زغالی با غذاهای دیگری که با گوشت مرغ درست می شود آن است که رکن مهم در پخت این نوع غذا استفاده از زغال مناسب و با کیفیت برای کباب و پخته شدن بافت داخلی گوشت است. به شکلی که می تواند طعم و مزه جوجه را دو برابر کرده و هر کسی را به خوردن آن ترغیب نماید.
بنابراین استفاده از زغال با شعله یکنواخت برای پختن جوجه عنصر مهم و تعیین کننده در آماده کردن این نوع غذا است لذا هرچه زغال استفاده شده از کیفیت بهتری برخوردار باشد جوجه زغالی پخته شده نیز خوش عطر و طعم تر می شود.